Quan arriba la tardor, els boscos de castanyers s’omplen de vida, i les cooperatives agràries esdevenen el cor d’una temporada plena de sabors intensos i aromes acollidores. La Castanyada, festa tradicional catalana, és una ocasió perfecta per gaudir de receptes que combinen la senzillesa del camp amb la creativitat a la cuina. Enguany, us proposem unes receptes originals que faran que els vostres àpats siguin inoblidables.
Flam de castanyes amb un toc innovador
Inspirats en la recepta de Conasi, aquest flan de castanyes és ideal per aquells que volen sorprendre sense complicacions. Farem servir castanyes locals, d’aquelles que a les nostres cooperatives recullen a mà, per crear un postre suau i amb un sabor profund.
Ingredients:
- 300 g de castanyes
- 500 ml de llet d’ametlles
- 3 ous ecològics
- 100 g de sucre de canya
- 1 culleradeta de vainilla
- Caramel líquid fet a casa (opcional)
Elaboració:
- Cou les castanyes i pela-les amb cura. Tritura-les fins a obtenir una textura fina.
- Afegeix la llet d’ametlles, els ous, el sucre i la vainilla, i bat tot fins que quedi una mescla homogènia.
- Aboca la mescla en flameres prèviament caramel·litzades i cuina al bany maria durant uns 40 minuts a 180ºC.
- Deixa refredar i serveix amb una mica de crema de castanyes per sobre.
Crema de carbassa i moniato amb un toc cruixent de castanyes
Aquesta recepta és un homenatge als productes que tant estimem de la terra, combinant la dolçor de la carbassa amb el gust intens del moniato. Pots trobar ingredients frescos i de proximitat a les cooperatives locals, recolzant així el nostre entorn rural.
Ingredients:
- 400 g de carbassa
- 200 g de moniato
- 1 ceba
- 1 litre de brou de verdures
- 50 g de castanyes torrades
- Oli d’oliva verge extra
- Sal i pebre
Elaboració:
- Pela i talla la carbassa i el moniato a trossos petits. Fes el mateix amb la ceba.
- En una olla amb oli d’oliva, sofregeix la ceba fins que quedi transparent.
- Afegeix la carbassa, el moniato i el brou, i deixa coure durant 20 minuts.
- Tritura la barreja fins obtenir una crema fina i salpebra al gust.
- Torra les castanyes pelades i trencades a trossos petits i serveix-les sobre la crema com a toc cruixent.
Panellets de castanya i xocolata negra: un clàssic amb un gir sorprenent
Els panellets són una de les delícies més icòniques de la Castanyada, però aquesta versió incorpora la castanya, una estrella de la tardor, per donar-los un toc més rústic i intens. Afegim xocolata negra per fer-los encara més irresistibles, i no poden faltar les ametlles de les nostres cooperatives, que afegeixen textura i sabor.
Ingredients:
- 250 g de castanyes cuites i pelades
- 200 g de farina d’ametlla
- 150 g de sucre
- 100 g de xocolata negra (mínim 70%)
- 1 rovell d’ou
- Ratlladura de llimona
- 50 g de coco ratllat (opcional per decorar)
Elaboració:
- Tritura les castanyes cuites fins obtenir una pasta suau.
- Barreja la pasta de castanyes amb la farina d’ametlla, el sucre i la ratlladura de llimona.
- Fon la xocolata negra al bany maria i incorpora-la a la massa, remenant fins que estigui ben integrada.
- Forma petites boles amb la massa i col·loca-les sobre una safata de forn. Pinta-les amb el rovell d’ou.
- Si vols un toc diferent, pots arrebossar algunes boles amb coco ratllat.
- Cou al forn a 180ºC durant uns 10 minuts, fins que els panellets estiguin daurats per fora.
Bombons de castanyes i licor de crema catalana
Acabem amb un toc més sofisticat per a la Castanyada, ideal per a un postre que sorprendrà. Aquests bombons tenen el cor cremós de castanya i un toc de licor de crema catalana, que els fa irresistibles. Són perfectes per tancar un àpat especial o per regalar a amics i família.
Ingredients:
- 200 g de castanyes cuites
- 100 g de formatge crema
- 50 g de sucre
- 50 ml de licor de crema catalana
- 200 g de xocolata negra per fondre
Elaboració:
- Tritura les castanyes amb el formatge crema, el sucre i el licor fins obtenir una massa suau i cremosa.
- Forma petites boles amb la massa i congela-les durant una hora perquè agafin consistència.
- Fon la xocolata negra al bany maria.
- Submergeix les boles de castanya a la xocolata fosa fins que quedin ben cobertes i col·loca-les sobre paper de forn.
- Deixa que es refredin a temperatura ambient o posa-les a la nevera fins que la xocolata estigui ben dura.
A la Castanyada, celebrem els productes de la terra
La Castanyada és una època per celebrar els productes que la terra ens ofereix i per reconnectar amb les nostres arrels. Amb aquestes receptes originals, no només pots gaudir d’uns plats deliciosos i creatius, sinó que també pots posar en valor el treball de les cooperatives agràries i el seu compromís amb la sostenibilitat i la producció de proximitat. Perquè no hi ha millor manera de celebrar la tardor que amb els sabors més autèntics del nostre territori.
Cerca alguns dels ingredients de proximitat per aquestes receptes a agrobotigues.cat
A Agrobotigues.cat trobaràs els ingredients frescos i de proximitat que necessites per preparar aquestes delicioses receptes. Visita la nostra botiga online i descobreix el millor del camp, directament a la teva taula.